Equipaments

Escoles, mercats, biblioteques i equipaments esportius i culturals

$escapeTool.html($imatgeTextAlternatiu_)

La millora de l'espai públic ha anat acompanyada des de fa molts anys de peticions dels ajuntaments per a nous equipaments públics adreçats a diferents col·lectius socials. Aquests equipaments podien ser edificis de nova planta o fruit de la reconversió d'edificis amb valor patrimonial. L'AMB ha atès aquestes demandes amb projectes d'una estudiada qualitat arquitectònica, com ha de ser en tota obra pública, i amb una atenció especial a aspectes d'ús, gestió i explotació, qüestions que són en definitiva les que han de garantir l'èxit d'una inversió que necessàriament resulta elevada.

La millora dels equipaments té relació directa amb les polítiques i objectius de l'estat del benestar, amb la cohesió social i amb la potenciació de la salut i la cultura entre els habitants del territori metropolità. Com en anteriors mandats, els equipaments han tingut un pes molt important, no tant en nombre d'actuacions –representen el 25% de totes les actuacions realitzades– com en volum econòmic, que representa el 38% de la inversió total.

Més informació
Projectes i obres
mercat de Sagarra
Renovació del mercat de Sagarra, a Santa Coloma de Gramenet | Fotografia: Jordi Surroca
En aquest mandat l'AMB s'ha proposat impulsar l'activitat econòmica des de diferents vessants, entre les que es troba la inversió directa en els vells mercats municipals, uns espais  que, a més de prestar un servei de primera necessitat com és l'abastament de queviures, tenen la virtut d'afavorir el contacte entre veïns i donar vida als carrers tot fomentant el comerç de proximitat i de qualitat.

A través del Programa d'actuacions de cohesió territorial, i de la mà dels ajuntaments, l'AMB, ha invertit més de 17 milions d'euros en els projectes i obres següents:

Mercat de Sagarra, a Santa Coloma de Gramenet
A partir de l'edifici vell, s'ha procedit a renovar-lo totalment refent la coberta i les instal·lacions, consolidant els fonaments, ampliant el soterrani, rehabilitant les façanes i fent noves totes les parades.

Nou mercat de la Florida, a l'Hospitalet de Llobregat
En aquest cas l'Ajuntament ha proposat l'enderroc del mercat vell i la construcció d'un edifici nou amb tots els avenços actuals, on es combinen les parades d'alimentació, les de roba i una gran superfície comercial; al soterrani s'hi preveu un complet sistema d'aparcaments, cambres frigorífiques i espais per a la descàrrega de mercaderies; també es construeix una planta superior destinada a equipament públic a disposició dels veïns del barri.

Nou mercat, a Pallejà
Annex al mercat vell se n'ha edificat un de nou amb una planta superior destinada a la guàrdia urbana i, en el lloc on hi havia el mercat vell, s'ha construït un aparcament subterrani, una gran extensió comercial i un equipament públic destinat al foment de l'empresa i l'emprenedoria. La coberta s'ha destinat també a aparcament.

Rehabilitació del mercat vell La Plaça, a Sant Feliu de Llobregat
S'està procedint a la rehabilitació de la vella coberta d'estructura de fusta i a la modernització de les parades, per orientar-les a productes més especialitzats i de qualitat.

Millora del mercat de la Muntanyeta, a Sant Boi de Llobregat
S'hi estan actualitzant les parades i, al mateix temps, s'hi incorpora un supermercat, amb l'objectiu de fer l'equipament més atractiu i competitiu; es modifiquen les façanes i es fan més transparents.
Les biblioteques públiques celebren el 2015 el seu centenari d'ençà de les primeres que va construir la Mancomunitat de Catalunya. Constitueixen un dels equipaments culturals que més ha impulsat l'AMB en col·laboració amb els ajuntaments i la Diputació de Barcelona.

Biblioteca central, a Cerdanyola del Vallès
Peu provisional
Biblioteca central, a Cerdanyola del Vallès | Fotografia: Simón García


En el mandat anterior s'hi afegiren les biblioteques Mercè Rodoreda (Sant Joan Despí), Titan (Cornellà de Llobregat) i Central (Castelldefels); i en aquest mandat l'AMB ha realitzat les intervencions següents:
  • Biblioteques a Cerdanyola del Vallès i a Badalona.
  • Redacció del projecte de biblioteca per a Molins de Rei.
  • Estudis per a la creació d'espais de lectura a Cornellà de Llobregat i a Sant Climent de Llobregat.
La biblioteca de Cerdanyola del Vallès és un exemple de reutilització d'edificis existents: ha adaptat el seu programa per ubicar-se en un antic centre esportiu amb piscines cobertes, aprofitant intel·ligentment els espais disponibles i dotant-se d'una gran sala polivalent a la planta superior.

La biblioteca de Badalona, a la Riera de Canyadó, se situa en un edifici d'habitatges ja existent i n'ocupa els baixos i l'entresòl que, amb una acurada feina dels projectistes, esdevenen un espai de cultura, a tocar de les escoles velles, que ajudarà a revitalitzar la zona.

L'edifici vell del Molí, a Molins de Rei, es reforma per transformar-se en un centre cultural: la primera fase serà la nova biblioteca, en substitució de l'actual, que és una de les que té un dels majors índexs de lectura i de préstec en relació amb la superfície que ocupa.
L'AMB realitza tasques de divulgació dels espais metropolitans que gestiona, dissenya i executa. Es pretén així donar a conèixer la gestió i les actuacions realitzades i apropar aquests espais públics als professionals i als ciutadans, fomentant que es coneguin i posant-los en valor. Aquesta tasca es porta a terme mitjançant la col·laboració amb editorials i mitjans de comunicació, l'edició pròpia de publicacions, la presentació de projectes a premis d'arquitectura i disseny i la producció de material per a presentacions i exposicions.

Divulgació
S'ha editat el quart llibre de la col·lecció Espais Metropolitans que recull les actuacions realitzades en el període 2008-2012: un conjunt de 40 obres que volen ser una mostra de les realitzacions de l'AMB. Les obres presentades es descriuen i s'il·lustren mitjançant fotografies, plànols, una petita memòria i una fitxa tècnica.

Reconeixements
La presentació a premis d'arquitectura i disseny és una tasca fonamental per a la divulgació de les obres en l'entorn professional. Alhora, els reconeixements rebuts per algunes obres són un estímul per seguir treballant amb els mateixos criteris de qualitat i servei públic que ja s'apliquen.

Els premis i reconeixements rebuts durant el període 2011-2015 són els següents:
  • Zones esportives Salvador Espriu, a Badalona. Prefinalista de la XI BEAU – Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo 2011.
  • Rehabilitació de la façana de Can Negre, a Sant Joan Despí. Seleccionada en els premis Catalunya Construcció 2012 en la categoria Intervenció en Edificis Existents.
  • Biblioteca Mercè Rodoreda, a Sant Joan Despí. Seleccionada en els premis Catalunya Construcció 2012 en la categoria Direcció o Gestió de l'Execució de l'Obra. Seleccionada en els premis FAD 2012 en la categoria Arquitectura. Seleccionada en la XII BEAU – Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo 2013.
  • Biblioteca Central, a Castelldefels. Seleccionada en la XII BEAU – Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo 2013. Laus de Plata en els premis Laus 2013 de l'ADG-FAD en la categoria Gràfica Aplicada a Espais, per la senyalització exterior "Sopa de Lletres".
  • Centre de cultura El Carme, a Badalona. Seleccionat en els premis Catalunya Construcció 2013 en la categoria de Direcció o Gestió de l'Execució de l'Obra.
  • Piscines de Can Mercader, a Cornellà de Llobregat. Seleccionada en els premis Piscina BCN 2013 en la categoria Instal·lació Esportiva Recreativa.
Durant aquest mandat, i de comú acord amb els ajuntaments, l'AMB ha impulsat principalment cinc tipus d'equipaments ja que als més habituals –biblioteques, equipaments esportius i altres equipaments culturals– s'hi han sumat els mercats i els equipaments docents.

Principals actuacions en equipaments 2011-2015

MUNICIPI  NOM DE L'ACTUACIÓ FINANÇAMENT
Badalona Centre Cultural del Carme CAME
Millores als Camps de futbol de Bufalà i de Pere Gol CAME
Biblioteca Canyadó PACT
Barberà del Vallès Projecte de remodelació del cementiri municipal AT
Amfiteatre de l'escola El Bosc PACT
Barcelona Jardí Botànic. Oficines de manteniment i banc de germoplasma Pla AMB / BCN
Nou CEIP Encants a la plaça de les Glòries Pla AMB / BCN
Begues Rehabilitació edifici de Cal Purrós i transformació en habitatges Ajuntament
Castellbisbal Consolidació i recuperació de la masía de Can Pedrerol de Dalt Ajuntament
Castelldefels Millores de la Biblioteca Central Ajuntament
Nou Institut de Castelldefels PACT
Cerdanyola del Vallès Zona esportiva del Riu Sec PACT
Biblioteca Central PACT
Ampliació del camp de futbol de la U.D. Fontetes PACT
Cervelló Millores de la zona esportiva Ajuntament
Corbera de Llobregat Projecte de millores al Pavelló AT
Millores a la Biblioteca municipal PACT
Cornellà de Llobregat Nou camp de futbol de la U.D. Cornellà CAME
Estudi i concurs de la piscina de Can Millars AT
Nou Complex de piscines de Can Mercader CAME
El Prat de Llobregat Remodelació del Centre cultural La Capsa. Obra, moblament i equip escènic PACT
Esplugues de Llobregat Poliesportiu municipal Les Moreres PACT
Gavà Projecte de pistes cobertes a l'escola Marcel·lí Moragas AT
Nou equipament de la Policia Municipal PACT
La Palma de Cervelló Consolidació i rehabilitació de l'ermita de Sant Joan Diputació de Barcelona
L'Hospitalet de Llobregat Mercat de la Florida PACT
Consolidació de Can Trinxet PACT
Reforma del camp de futbol Gornal PACT
Reforma de la pista d'atletisme de l'Hospitalet Nord PACT
Molins de Rei Projecte de biblioteca a l'edifici del Molí AT
Consolidació de l'edifici del Molí PACT
Zona esportiva Ricard Ginebreda (fases 1 i 2) PACT
Planta de triatge de residus            AMB
Pallejà Nou mercat municipal, viver d'empreses i Guàrdia urbana PACT
Sant Adrià de Besòs Millores al Casal de la Dona Ajuntament
Sant Andreu de la Barca Nous vestidors al poliesportiu de Josep Pla PACT
Sant Boi de Llobregat Nou camp de softbol i túnel de batuda (fases 1, 2 i 3) Ajuntament
Equipament i rehabilitació del Palau Marianao (fases 1 i 2) PACT
Remodelació del mercat de la Muntanyeta PACT
Sant Feliu de Llobregat Remodelació del mercat La Plaça PACT
Remodelació de les piscines a l'aire lliure de l'Escorxador Ajuntament
Parc esportiu les Grases PACT
Projecte del Casal de Joves Ajuntament
Sant Joan Despí Pista coberta del parc de Pont Reixat (fase 2) Ajuntament
Sant Vicenç dels Horts Estudi per a l'equipament cívic a l'illa del carrer d'Antoni Mampel AT
Projecte de rehabilitació de Can Comamala AT
Camp de futbol de La Barruana (Fases 1 i 2) PACT
Santa Coloma de Cervelló Projecte de consolidació de la Casa del Mestre de la Colònia Guell AT
Casal de Sant Roc CAME
Secció d'estudis secundaris a l'institut de Cal Baruta CAME
Santa Coloma de Gramenet Projecte del Molí d'en Ribé (Torre Baldovina) AT
Remodelació del mercat Sagarra PACT
Espai cívic Raval (fases 1 i 2) PACT
Viladecans Mercat municipal de la plaça de la Constitució PACT

CAME: Catàleg d'actuacions metropolitanes de l'AMB.
PACT: Programa d'actuacions de cohesió territorial de l'AMB.
FEDER: Fons europeu de desenvolupament regional.
AT: Pla d'assistències tècniques de l'AMB.
Pla AMB / BCN: Programa de col·laboracions en l'àmbit l'espai públic i equipaments del municipi de Barcelona.

Més informació
Veure els projectes, obres i actuacions de l'AMB
Principals actuacions d'espai públic i equipaments 2011-2015