Projecte "Dunes Híbrides"

| Tema: Parcs

Acaba la primera fase de recuperació de dunes de les platges

Cartells informatius
Cartells informatius | Premsa AMB
L'AMB ha donat per acabada la primera fase d'actuacions del projecte "Dunes híbrides", iniciada el passat mes de maig, que vol recuperar  paisatges dunars d'algunes platges metropolitanes, i que en els últims anys havien quedat molt danyats per culpa de l'acció humana, dels animals de companyia i de les espècies invasores, sobretot vegetals.

Fins ara s'ha actuat sobre 17 zones diferents d'intervenció, a les zones dunars de les platges de Castelldefels, Gavà i Viladecans, així com a la barra de sorra de la desembocadura del Besòs. En total s'ha intervingut sobre més de 1.500 m lineals de platja, afectant una superfície d' uns 15.000 m2.

Les feines han consistit en la remodelació, amb mitjans mecànics, de les dunes, que estaven estabilitzades però molt deteriorades a causa de les plantes invasores i ruderals. A banda de retirar aquest tipus d'espècies perjudicials, també s'ha realitzat la plantació de més de 2.000 plantes característiques de les zones dunars. Per protegir les zones més complexes s'hi han instal·lat més de 200 metres de corda units per estaques de fusta, que ajuden a delimitar els espais.

Un vessant important del projecte és la comunicació a la ciutadania. Per augmentar la consciència sobre el valor d'aquests espais metropolitans, s'han senyalitzat les zones d'actuació amb 56 cartells informatius, i s'han obert canals de participació i col·laboració ciutadana a través d'eines digitals.

A partir del setembre es reprendran les actuacions a la platja del Prat de Llobregat i de Viladecans. Abans de final d'any, l'AMB organitzarà un workshop internacional sobre les dunes i els seus valors ambientals i socials.

"Dunes híbrides" s'emmarca dins del projecte de recerca europeu OPERA, centrat en els serveis que donen els espais naturals als habitants i usuaris. També està present en el Programa Metropolità d'Educació per a la Sostenibilitat, amb l'activitat "Les dunes litorals, un ecosistema viu".

Galeria d'imatges

Prova: $provaURL